top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans

Verslag editie 2017

Op 2 en 3 september 2017 stond het Julianapark weer bol van wereldse muziek. Tijdens deze zevende jaargang, lieten wij een Amerikaans thema prevaleren; dit liep als een rode draad door ons weekend heen.

Verueño presenteerde op zaterdag een diner-, muziek-, en filmavond. Kookstudio VanDeKook schotelde de 100 gasten een verrukkelijk culinair driegangenmenu voor en New Orleans jazzband “THE DUKES OF NOLA” stond met geweldige muzikanten en zangeres Luca Warmer, garant voor een prachtige muzikale omlijsting. Men genoot van het diner en de muziek, in de romantische sfeer van het park rond de koepel, gezeten aan lange tafels, in een aangename ambiance onder het lover van de bomen. Toen de duisternis na het dessert inviel, verhuisde men van plek naar de 100 stoelen achter de koepel om naar de schitterende flamenco-film Vengo te kijken. Deze werd vertoond in samenwerking met Wenneker Cinema en het Suikerzoet Filmfestival.

Het was een fantastische avond!

De Verueño-zondag bracht als vanouds muziek, dans, poëzie, kinderworkshops en natuurlijk een overheerlijk buffet van vele wereldse en Amerikaanse gerechten, bereid door onze onbetaalbare vrijwilligers!

Als altijd stond Ruud Aret achter zijn POST SCRIPTUM-boekenkraam en EMMA DRÖGE verkocht wederom vanuit haar vrolijke kraam een kleurrijk aanbod uit Afrika, waarvan de opbrengst rechtstreeks ten goede komt aan Afrikaanse doelen.

CAROLIEN HARTMAN beet het spits af met een zeer mooie presentatie op een aantal van haar elf Native American Flutes, onder begeleiding van een Lakota Buffalo Drum. Zij liet ons proeven van verstilde Indiaanse sferen, met het diepe, meditatieve geluid van haar fluiten.

Vervolgens was alle aandacht gericht op SIEMBRA, een 12-koppige salsa-formatie, die haar sporen in binnen- en buitenland verdiend heeft. Deze sprankelende muziek nodigde het publiek uit om reeds om 2 uur op de park-dansvloer te staan; wat een ritmische, aanstekelijke muziek!

Daarna was er weer aandacht voor ons thema; De Amsterdamse LEADBEATERS (bekend van vele podia en TV) brachten een rauwe mix van bluegrass, folk en Amerikaanse traditionals. Onze eigen Schiedamse COR ROOSLOOT sloot aan met zijn inmiddels vermaarde spel op de mondharmonica.

ROB DIJKSTRA liet het publiek kennismaken met een aantal Amerikaanse dichters en droeg deze poëzie op ingetogen wijze voor.

Muzikant DICK RONTELTAP toonde op het podium de resultaten van zijn kinderworkshop; we zagen jonge Indianen, die eerst met hun geverfde schilden een dans uitvoerden en zichzelf vervolgens met instrumenten begeleidden. Het was weer een lust voor het oog en oor!

Tot slot kondigde presentator RENÉ KOOP de uitsmijter van het festival aan. Verueño wil altijd dansend het weekend afsluiten, en dat is wederom gelukt!

NUSODIA, bekend van vele podia, speelt afrobeat, gebaseerd op de ritmes van Burkina Faso. Geen drumstel maar djembe en doundoun, geen gitaar maar ngoni, geen bas maar gongoma, geen keyboard maar balafon. Ook de trompet speelt een grote rol. En er wordt gezongen en gedanst op het podium!

De teksten zijn maatschappelijk geëngageerd en gaan o.a. over respect, tolerantie, vrijheid van meningsuiting en natuurlijk ook over liefde.

Deze grote, enthousiaste groep liet het Julianapark op zijn grondvesten trillen; er werd gedanst, gezongen, gefeest!

Na de spetterende toegiften kwam Verueño 2017 helaas ten einde….

We kijken terug op een bijzonder geslaagd festival, een paar honderd mensen wisten de weg naar het park te vinden, de stemming was opperbest, en als altijd verliep alles in zeer harmonieuze sfeer. De weergoden waren ons goed gezind, het waren stralende, zomerse dagen!

Onze dank gaat uit naar de grote, inspirerende vrijwilligersploeg; zonder hen geen Verueño!

We zien u graag terug in 2018, als altijd tijdens het eerste weekend van september.

Tot ziens, tot Verueño!

Suzette Ronteltap,

ook namens Rob Dijkstra38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page