top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans

Verslag editie 2013

Tijdens het weekend van 7 en 8 september vond in het Julianapark de derde editie plaats van WERELDMUZIEKFESTIVAL VERUEÑO.

We kijken terug op een zeer geslaagd evenement met een gevarieerd programma in een harmonieuze sfeer. Zowel zaterdagavond als zondagmiddag wist een groot publiek de weg naar het park te vinden. Er werd ruim aandacht besteed aan muziek in allerlei vormen, en aan dans, poëzie en kunst.

Als verrassing diende zich de Turkse groep DAVUL ZURNA HALAY aan; met een trommel (Davul) en een authentiek blaasinstrument (Zurna) kondigden zij het begin van Verueño aan door om en door het Julianapark te musiceren.

Het park stroomde vol en Afrikaanse percussiegroep KAWIENBI zorgde met hun opzwepende ritmes voor een gepassioneerd vervolg. Toen vervolgens THE BALCONY PLAYERS met hun vrolijke klezmer- en gypsyklanken de eerste dansers naar de Juliana-dansvloer wisten te verplaatsen, ontstond er een feestelijke stemming rond het podium. Traditiegetrouw sloot DJ COENRAD GLUPEKOVIC de zaterdagavond af met een swingende Balkan-disco.

Dit alles speelde zich af in een schitterend feeëriek verlicht Julianapark, mogelijk gemaakt door Jasper Bravenboer van Bravenboer, management in bouwprojecten, Schiedam-West.

Op zondagmiddag startte DJ ANGO met zijn wereldmuziek, en daarna konden we hem beluisteren toen hij violist ERIK KONING liet improviseren op de Balkan-beats die hij produceerde. Er was op zondag veel aandacht voor Poolse cultuur in de vorm van muziek, dans en poëzie: gedichten van WISLAWA SZYMBORSKA, werden zowel in het Pools (Magdalena Kalocinska-Duijnhouwer) als in het Nederlands (Rob Dijkstra) voorgedragen. O.l.v. ANKA MAJCHER was er een prachtige, kleurrijke presentatie van folkloristische Poolse dansen en MAGDALENA KALOCINSKA-DUIJNHOUWER zong Poolse Bossanova, terwijl MICHAEL SAMSON haar op de gitaar begeleidde. De Pools-Nederlandse Stichting voor Cultuur en Educatie bood ondersteuning bij het programma.

LA CHARANGA CENTRAL zorgde voor een authentiek Cubaans concert, met onvervalste charanga-klanken, waar het publiek zichtbaar van genoot. RADIO UNIVERSUM (bekend van De Parade) liet de boel op hilarische wijze ‘in het honderd lopen’ met hun wereld-radioshow voor kinderen.

En toen Kaapverdiaanse groep RABASA het slotoptreden inzette, kon niemand meer stil blijven zitten; al dansend op deze heerlijke muziek kwam er een eind aan ons bijzonder geslaagde wereldmuziekfestival!

Gedurende deze twee dagen was er zalig, ‘werelds’ eten te verkrijgen, gemaakt door onze vrijwilligers. Ruud Aret van POST SCRIPTUM bood wereldse literatuur aan en DICK RONTELTAP bracht op interactieve wijze een kunstwerk tot stand; zowel kinderen als volwassenen leverden hier een bijdrage aan.

VERUEÑO is een initiatief van Stichting Culturama en zou niet gerealiseerd kunnen worden zonder hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers, medewerking van de Gemeente Schiedam en subsidie- en sponsorgelden.

Nog nagenietend van twee mooie dagen, kijken wij alweer uit naar ons volgende festival: VERUEÑO 2014, op 6 en 7 september.


Suzette Ronteltap en Rob Dijkstra


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page