top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans

Verslag editie 2012

Tijdens het weekend van 1 en 2 september vond in een zeer zonnig en warm Julianapark de tweede editie plaats van WERELDMUZIEKFESTIVAL “VERUEÑO”.

We kijken terug op een zeer geslaagd evenement met een gevarieerd programma in een harmonieuze sfeer; de pers sprak enthousiast over een 1000-koppig publiek!

Er werd ruim aandacht besteed aan muziek in allerlei vormen, aan dans, poëzie, literatuur en kunst. Ook de KINDERACTIVITEITEN stonden in het teken van deze aspecten, en dat alles gepresenteerd met een werelds tintje. Basisschool “HET MEESTERWERK” zorgde voor Turkse gerechten, en wijkbewoners bereidden culinaire wereldse hapjes, waar menigeen van heeft gesmuld. Ruud Aret van boekhandel POST SCRIPTUM bood wereldliteratuur aan, en kunstenares UCA gaf interactief op kunstzinnige wijze een impressie van het park in het kader van het wereldmuziekfestival.

-Turkse groep “DAVUL ZURNA HALAY” zorgde zaterdagavond voor een toepasselijke opening: met twee trommels (Davul) en een authentiek blaasinstrument (Zurna) trokken zij als folkloristische optocht (Halay) door het park. Vervolgens nam de formatie “KALASJNIKOVA” ons met hun muziek mee naar verschillende windstreken; van Oosterse geluiden tot Zuid-Amerikaanse klanken. Het intussen toegestroomde publiek verheugde zich op een optreden van IZALINE CALISTER; deze uit Curaçao afkomstige zangeres zong, onder begeleiding van een geweldig combo, de sterren van de hemel. Er was sprake van een intense betrokkenheid tussen publiek en Izaline, en men genoot met volle teugen van de Afro-Antilliaanse muziek, waarin ook jazz-invloeden hoorbaar waren. Dan weer ingetogen, dan weer vrolijk en uitbundig; met haar prachtige stem wist zij een ieder te ontroeren of mee te slepen in haar aanstekelijke ritmes en gepassioneerde manier van zingen.

De avond werd swingend afgesloten met Balkan-DJ Coenrad Glupekovic; hij liet vrijwel alle aanwezigen heerlijk de avond uitdansen, en men ervoer het als één groot feest!

-Op zondagmiddag maakten we kennis met “LAIKA”, en lieten we ons verwennen door deze muzikale zigeunergroep uit Vlaardingen.

Naast muziek luisterden we deze middag naar een TURKS-NEDERLANDS POËZIE-programma en

NAFISS NIA droeg voor uit haar Perzische dichtbundel.

De Turkse groep BEZM-I SAFA speelde op authentieke instrumenten Ottomaanse muziek, en begeleidde twee traditionele Derwish-dansers, die ons op zeer speciale wijze demonstreerden hoe zij al draaiend hun witte rokken sierlijk in ’t rond lieten bewegen, terwijl zij daarin een soort trance bereikten.

Veel liefhebbers waren speciaal afgekomen op het duo BENJAMIN EN MISCHA COK, twee virtuoze flamenco-gitaristen. Na een instrumentaal onderdeel vervolgden zij hun spel als begeleiding van MASCHA MEIJMAN, een fantastische flamenco-danseres. VALENTINA LACMANOVIC stond garant voor een mooie danspresentatie, genaamd Silent Spin, vanuit een initiatief van Liat Magnezy. En als spetterende afsluiter van ons festival liet CONVOI EXCEPTIONAL het park op zijn grondvesten trillen, en een laaiend enthousiast publiek danste mee op de ritmische klanken van de slagwerk- en blaasinstrumenten, totdat Verueño 2012 helaas echt tot een eind was gekomen…

Het moge duidelijk zijn, dat Verueño niet tot stand zou zijn gekomen zonder hulp van een aantal actieve vrijwilligers!

Met een euforisch gevoel genieten wij na van dit sfeervolle festival en kijken we uit naar Verueño 2013!!


Rob Dijkstra & Suzette Ronteltap
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page