top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans

Verslag editie 2018

Op 1 en 2 september werd het Julianapark weer gevuld met wereldse muziek.

Verueño presenteerde op zaterdag een diner-, muziek-, en filmavond.

Kookstudio door Annabel schotelde de ruim 100 gasten een verrukkelijk mediterraan driegangenmenu voor en het Sunolia Trio, met als gastmuzikant fluitiste Floor Polder, stond garant voor prachtige, Braziliaanse, jazzy klanken. Men genoot van het diner en de muziek, in de romantische sfeer van het park rond de koepel, gezeten aan lange tafels, in een aangename ambiance onder het lover van de bomen. Toen de duisternis na het dessert inviel, keek en luisterde men naar de bekroonde film Buena Vista Social Club. Deze werd vertoond in samenwerking met Wenneker Cinema en het Suikerzoet Filmfestival.

Het was een zwoele, fantastische avond!

De Verueño-zondag bracht als vanouds muziek, dans, poëzie, een kinderworkshop en fotografie als nieuw item; in de balustrade van de koepel werden foto's gepresenteerd van 2 bij 3 meter van fotograaf Stacii Samidin (binnenkort een solo-expositie in het Rijksmuseum), en uit de inzending van amateurfotografen kozen wij twee opvallend mooie werken.

Natuurlijk was er weer een overheerlijk buffet van vele wereldse gerechten, bereid door onze onbetaalbare vrijwilligers!

Als altijd stond Ruud Aret achter zijn Post Scriptum-boekenkraam en Emma Dröge verkocht wederom vanuit haar vrolijke kraam een kleurrijk aanbod uit Afrika, waarvan de opbrengst rechtstreeks ten goede komt aan Afrikaanse doelen.

Men waande zich in Rusland / de Oekraïne, toen 36-koppig Kalinka een spectaculaire presentatie verzorgde met een orkest, koor en dansgroep, in uitbundige klederdracht; een lust voor oog en oor! Zij vieren hun 50-jarig bestaan binnenkort met een concert in het Zuidplein Theater. Vervolgens was het tijd voor een verstild en ontroerend optreden van befaamde zangeres Magda Mendes, die het publiek meenam naar haar geboorteland Portugal. Wij zijn er trots op dat zij met haar ensemble in ons park zong, terwijl zij ook concerten geeft in Het Concertgebouw en De Doelen.

Als altijd was er aandacht voor poëzie; de Iraanse Maryam Imanizadeh droeg verschillende gedichten en eigen werk voor, en om het inhoudelijk te kunnen begrijpen, las Rob Dijkstra zoals gebruikelijk de vertaling voor.

Daarna was het tijd voor het mooie en zeer bijzondere optreden van Orchestre Partout . Deze groep bestaat uit (voormalige) vluchtelingen, die reeds in hun thuisland professioneel muzikant waren. De bandleden spelen de muziek die ze zelf aandragen, gezongen in hun eigen taal, met een keur aan instrumenten. Door "Podium Witteman" verwierven zij nationale bekendheid.

Met dank aan De Stokerij, konden Anuschka Coumou en Magda Meier een kinder-workshop plaats laten vinden met behulp van een groot aantal knuffels. Dansend en zingend hebben de kinderen op het podium laten zien, wat zij tijdens een speurtocht met de knuffels beleefden.

Tot slot kondigde presentator René Koop de uitsmijter van het festival aan. Verueño wil altijd dansend het weekend afsluiten, en dat is wederom gelukt!

De Balcony Players zorgden voor een spetterende show, met Balkan-, gypsy-, en klezmermuziek. Reeds in 20 landen trokken zij rond met hun oosterse muziek. Dit zeer energieke gezelschap nodigde uit tot dansen en zingen en de vrolijkheid werkte enorm aanstekelijk!

En zo kwam er helaas alweer een einde aan Wereldmuziekfestival Verueño 2018...

We kijken terug op een bijzonder geslaagd festival, een paar honderd mensen wisten de weg naar het park te vinden, de stemming was opperbest, en als altijd verliep alles in zeer harmonieuze sfeer. De weergoden waren ons goed gezind, het waren stralende, zomerse dagen!

Onze dank gaat uit naar de grote, inspirerende vrijwilligersploeg; zonder hen geen Verueño!

We zien u graag terug in 2019, als altijd tijdens het eerste weekend van september.

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page