top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans

Verslag editie 2014

Wederom stond in Schiedam-West het eerste weekend van september in het teken van wereldmuziek. In het Julianapark vond de vierde editie plaats van WERELDMUZIEKFESTIVAL VERUEÑO.

We kijken terug op een zeer geslaagd evenement met een gevarieerd programma in een harmonieuze sfeer. Zowel zaterdagavond als zondagmiddag wist een groot publiek de weg naar het park te vinden. Er werd ruim aandacht besteed aan muziek in allerlei vormen, en aan dans, poëzie en kunst.

Het park stroomde vol toen ons eerste Argentijnse optreden begon (deze editie was het thema Argentinië). ALVARO ROVIRA RUIZ en MIRRE VALKENBURG speelden folkloristische muziek uit diverse delen van Argentinië. Daarna zette MINYESHU met haar Ethiopische, zeer swingende ritmes het park in vlam. Volop dansen in een zeer feeëriek verlicht Julianapark, mogelijk gemaakt door Jasper Bravenboer van Bravenboer management in bouwprojecten, Schiedam-West. Met een dj werd de feestvreugde nog tot 23.00 uur verlengd.

Op zondagmiddag startte OSHO met een kort concert met klankschalen, gongs en diverse didgeridoo’s. Het publiek was er gelukkig ook deze zondagmiddag weer vroeg bij, nog eerder dan in voorgaande jaren; een goed teken. Deze middag twee keer Argentijns: één keer gevarieerde Argentijnse liederen en als afsluiting authentieke tango. ZÁRATE verzorgde deze twee verschillende optredens. Het was schitterend, van intiem tot spetterend, van melancholiek tot volop feest.

Tussendoor Argentijnse poëzie voorgedragen in het Spaans en in het Nederlands en een optreden van JUAN TAJES, een dichter met Argentijnse roots.

Maar er was nog veel meer: verstilde Marokkaanse lyriek gebracht door een trio muzikanten met SAMIRA DAINAN als wonderschone zangeres en een waar Senegalees feest verzorgd door percussionisten, zangers en danseressen. Een vol podium met MADICKE SARR DIOP, wonend in Schiedam-West, als een van de leidende figuren. En wat werd er gedanst!

Nadat ZÁRATE ons de laatste tangoklanken had geschonken, dronk iedereen nog wat, er werd opgeruimd en zo kwam er langzaam een eind aan deze bijzonder geslaagde vierde editie van ons wereldmuziekfestival.

Deze editie van Verueño waren er veel meer kinderen dan in eerdere jaren, waar we natuurlijk erg blij mee zijn. Naast dat ze van het festival konden genieten, lekker konden dansen en samen met moeder en vader op diverse kleurige kleden konden liggen, konden ze ook een kunstwerk maken: olv van DICK RONTELTAP mochten ze met diverse materialen op grote borden hun eigen kunstzinnige interpretatie van ons festival schilderen. Erg leuk!

ALBERT DE BRUIN leerde kinderen om op een didgeridoo te spelen, maar dat niet alleen: eerst gingen ze de pijp beplakken, daarna beschilderen, en dan kregen ze een korte workshop hoe je met zo’n pijp moet blazen. En als klap op de vuurpijl kregen ze hun ‘5 minutes of glory’, een kort optreden op het podium! Leuk voor hen en voor trotse ouders. De mooi beschilderde didgeridoo mocht mee naar huis als trofee.

Gedurende deze twee dagen was er zalig, ‘werelds’ eten te verkrijgen, gemaakt door onze vrijwilligers. Aangezien het thema Argentinië was, hadden we versterking van CHORIPÁN, heerlijk, echt Argentijns vlees met een glas Argentijnse wijn erbij. Zalig en het zag er ook feestelijk uit. En die twee mensen van het Schiedamse CHORIPÁN zijn gewoon vrijwilligers van ons!

Ruud Aret van boekhandel POST SCRIPTUM bood weer wereldse literatuur aan en voor de eerste keer hadden we een kraam met allerlei mooie spullen uit heel veel verschillende landen. Emma Dröge uit Schiedam heeft erg veel gereisd en spullen meegenomen die ze voor de mensen uit die landen hier probeert te verkopen. Een lovenswaardig initiatief dat we ondersteunen en het sluit goed aan bij de filosofie van Verueño: alles wat we doen moet in elkaars verlengde liggen.

VERUEÑO is een initiatief van Stichting Culturama en zou niet gerealiseerd kunnen worden zonder hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers, medewerking van de Gemeente Schiedam en subsidie- en sponsorgelden.

Wij kijken al uit naar ons eerste lustrum: VERUEÑO voor de vijfde keer, op 4, 5 en 6 september.

Suzette Ronteltap en Rob Dijkstra44 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


robmaan
Apr 10, 2019

Nou, ik kom weer hoor…

Like

bottom of page