top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHans

Rebetiko

Bijgewerkt op: 2 sep. 2022

Zondagmiddag 4 september 17.00-18.15

Rebetiko, het geluid van Griekenland, sluit dit jaar Verueño lyrisch af.


We zijn blij en trots dat vier fantastische muzikanten Verueño afsluiten. Twee ervan vliegen speciaal vanuit Griekenland, een ander neemt de bus vanuit Parijs en de laatste stapt op zijn fiets vanuit Schiedam-Oost.


Rebetiko ontstond eind 19e eeuw, maar brak pas begin 20e eeuw echt door. Rebetiko is de Griekse stadsmuziek bij uitstek. De vroege rebetiko is vooral oriëntaals getint. Dit is niet zo vreemd, omdat deze veelal werd uitgevoerd door vluchtelingen uit Smyrna (het huidige Izmir in Turkije). Deze vluchtelingen kwamen na de verovering van Smyrna door de Turken vooral terecht in de havensteden Thessaloniki en Athene (Piraeus). De liederen gingen dan ook vooral over de verschrikkingen van het vluchtelingenbestaan. Ontheemding, eenzaamheid en het gemis van geliefden was een geliefd thema in deze hartverscheurende liederen. Rebetiko werd meestal door een groep van drie of vier personen uitgevoerd op de baglama, het hakkebord (santouri) en de viool.

Na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Griekse Burgeroorlog was rebetiko populairder dan ooit. Hiervoor had de muziek echter wel een verandering doorgemaakt, waarbij de bouzouki een centrale plaats kreeg.


Zondagmiddag wordt de bouzouki bespeeld door Kostis Papaloukas. Kostis groeide op op Rhodos en is opgeleid aan de Universiteit van Epirus waar hij Folk en traditionele muziek studeerde, zowel bouzouki als gitaar.

Vangelis Chatzigiannis bespeelt de gitaar. Vangelis is opgeleid in Thessaloniki en is nu woonachtig in Schiedam, een heuse muzikale thuiswedstrijd dus.

Vanessa Kourtesi is zangeres, zanglerares en liedschrijver. Opgegroeid in Athene besloot ze om in 2017 haar studies voort te zetten bij Codarts in Rotterdam, met als specialisatie Oost Mediterrane muziek. Het afgelopen jaar heeft ze haar eerste plaat uitgebracht met haar eigen composities, Spending time with Esther, deel van haar project I am Esther. Vanessa speelt in meerdere ensembles en heeft gespeeld op festivals in Griekenland, België en Frankrijk.

Dat laatste geldt ook voor Thodoris Ziarkas, een talentvolle contrabassist en componist. Thodoris groeide op op Rhodos met de Griekse lier en de Tsabouna, de Griekse doedelzak. Later ontdekte hij de contrabas en ging daarmee verder. Thodoris speelt in meerdere orkesten en ensembles en is een veelgevraagde en veelzijdige muzikant.

40 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


yusufnuweku
Dec 30, 2022

Greetings from nuwekubeat Afrobeat jazz funk long time African looking for bookings or management to work with 🎶 greetings to everyone happy holidays. Pls possible we can chat on WhatsApp 06 85576331 yusuf

Like

bottom of page