Kalinka

Zondag 2 september

13.30 – 14.10 uur

Zondagmiddag 2 september van 14.00-14.45 uur waant u zich bij Verueño in Rusland of in de Oekraïne. Kalinka viert haar 50!-jarig bestaan groots begin 2019 in het Zuidpleintheater in Rotterdam, maar Verueño heeft het eigenlijke feestje want het ensemble startte in 1968.
Kalinka is een Russisch-Oekraïens zang- en dansensemble en bestaat uit een koor, orkest en een dansgroep. Het orkest bespeelt authentieke Russische en Oekraïense instrumenten als de bajaan, balalaika en de domra aangevuld met moderne instrumenten als viool en fluit.
Kalinka heeft een grote staat van dienst en heeft gespeeld op de meest uiteenlopende plekken: van het Concertgebouw in Amsterdam naar het Isala Theater in Capelle, en van het Zuidpleintheater tot in Lens in het noorden van Frankrijk. Ook hebben ze getoerd door Rusland en Oekraïne.

Een stukje geschiedenis:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog transporteerde Nazi Duitsland vele jonge vrouwen uit het westen van de Sovjet Unie (Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland) naar Duitsland om onder dwang te werken. Ondanks dat het verboden was, maakten deze vrouwen daar onder andere kennis met Nederlandse mannen die daar gedwongen moesten werken.
Aan het einde van de oorlog, durfden vele van deze vrouwen niet terug te keren naar hun moederland omdat zij het risico liepen door Stalin als landverraadsters te worden veroordeeld. Zij kozen dus vaak om met hun nieuwe geliefden mee te gaan en zo kwamen in Nederland enkele duizenden van deze vrouwen terecht.
In het ook door de oorlog getroffen Nederland hadden ze het allesbehalve gemakkelijk en zochten steun bij hun lotgenoten. Ze deelden met elkaar hun problemen en heimwee naar hun onbereikbare familie en moederland.
De ‘Russinnen’ zongen, dansten en maakten muziek uit hun eigen cultuur en richten zang- en dansgroepjes op. Sommigen van deze ensembles traden met succes op en floreerden, met anderen ging het minder goed. Ook voelden Nederlandse mannen en vrouwen zich geregeld tot de muziek en dans aangetrokken en sloten zich bij een van de ensembles aan.
In november 1968 ontstond uit het samengaan van enkele groepjes een nieuw ensemble. De deelnemers richtten een officiële vereniging op onder de naam ‘Kalinka’ en vestigden deze statutair in Rotterdam. Dit bleek het begin van een opvallende en unieke verschijning binnen de muziek- en danswereld in Nederland.