Muziek tijdens Verueño 2012

In het kader van 400 jaar betrekkingen Turkije-Nederland, zullen er zowel zaterdag als zondag Turkse klanken te horen zijn.

De opening geschiedt op zaterdag door Davul Zurna Halay, Met 2 Turkse troms en een authentiek blaasinstrument bereiken zij dat een ieder zich naar het Julianapark spoedt….

Daarna staat Kalasjnikova garant voor een wervelend optreden, met een muzikaal salvo van oosterse geluiden, balkan, een vleugje klezmer, gemengd met zigeunerklanken, soms een snufje Zuid-Amerikaans. Kortom, met Kalasjnikova reizen we de hele wereld rond… ”

Na Kalasjnikova kondigen wij met trots een concert aan van Izaline Calister  !

En natuurlijk sluiten we de zaterdagavond wederom swingend af, en laten we ons opzwepen door Balkanmuziek , onder de bezielende begeleiding van DJ Coenrad Glupekovic.

Op zondagmiddag is er veel aandacht voor kinderactiviteiten: 4 wereldse workshops, “vliegeren”, dans, muziek en poëzie.

Om 13.00 vervolgen we de Balkanklanken nog even met DJ Ango.

De Vlaardingse band Laika zorgt voor weemoedige zigeunerklanken. Met accordeon/viool/gitaar/contrabas/zang brengen zij een repertoire van Hot Club de France tot traditionele Balkannummers en “alles wat daar tussen zit”.

We nemen u ook mee naar het Turkije van de Derwish-dansers. Een schitterende voorstelling met prachtige dans! Bezm-i Safa; (kring der vreugde) Is een gezelschap van de Stichting 1899 van 4 jonge Turkse Nederlanders van de 3e generatie dat sedert 2008 bestaat en zich vooral wil inzetten voor de studie en onderzoek naar de culturele overeenkomsten tussen De Nederlanden en het Ottomaanse Rijk in het bijzonder de laatste helft van de 19e eeuw.Hiervoor gebruiken zij een 19e eeuws pand in de Randstad als locatie en decor dat zich hier uitstekend voor uitleent.Het muziekprogramma staat in het teken van de dervishloges die vooral aan het einde van de 19e eeuw veel aandacht genoten onder westerse kunstenaars en intellectuele kringen. I.v.m de 400-jarige vieringen is er ook speciale aandacht voor oudere werken.

Tussendoor zal er een mooi poëzieprogramma te beluisteren zijn.

We bieden u een dansvoorstelling aan, geïnitieerd door Liat Magnezy, met danseres Valentina Lacmanovic.

Flamenco met het duo: “Ben & Mies” .

De gebroeders Benjamin en Mischa Cok zijn briljante flamenco-gitaristen.Zij studererden gezamenlijk af op het Rotterdamse Conservatorium (Codarts) met een 9,5(!) bij Paco Peña en Ricardo Mendeville.Benjamin en Mischa ,  2 broers uit Barendrecht, vormen samen een gitaarduo.Mischa begon op 10 jarige leeftijd met het bespelen van de gitaar. Het duurde niet lang of Benjamin kreeg ook interesse, dus gaf zijn broer hem les.Via een cd van het rosenberg trio ontdekten ze flamencogitarist “Paco de Lucia” wat uiteindelijk leidde tot het beginnen van een studie flamencogitaar aan het Conservatorium te Rotterdam o.l.v. Paco Peña.Zij hebben op verschillende festivals opgetreden als duo, zoals op het “Flamenco festival in Rotterdam”‘ en de “Dag van de romantische muziek”. Ook speelden zij in grotere bezettingen  en hebben Dans en Zang begeleid op plekken als het Schouwburg theater in Tilburg, de Doelenhal in Rotterdam en het Kasteel van Rhoon.Afgelopen jaar waren de gebroeders Cok een aantal maanden in Córdoba, Zuid Spanje, om hun kennis te verbreden en waar ze  les hebben gekregen van namen als Manolo Franco, Paco Serrano en David Pino.

Tijdens het spel van Ben & Mies kunt u genieten van flamencodanseres Mascha Meijman

En na een prachtige zondagmiddag, met aantrekkelijke muziek uit alle windstreken, zal de enthousiaste Schiedamse formatie Convoi Exceptional de koepel op zijn grondvesten laten beven….!

Bij al dit trommel-geweld zal niemand stil kunnen blijven zitten; het belooft een vrolijke, sprankelende afsluiting van Verueño-2012 te worden!